Top 25 Important PNB LBO Banking Awareness Questions and Answers Quiz
If you have filled the form of the PNB LBO and waiting for the exam that would be held on the 6th of September at all over India at major exam centre and locations. Today we have come to provide the most important and relevant banking awareness questions and answer with solutions.
According to the official syllabus and exam pattern 5o questions will be asked from the Banking, Current Affairs, Economy, Business, General Knowledge. As per the last year question paper analysis these below types questions was asked in this exam.
PNB LBO Banking Awareness Questions
Before doing the preparation everyone must check the official syllabus and exam pattern so that they can do preparation online. There are many study materials available online for the PNB LBO Exam. In view of the official syllabus we have added only those questions that is very important and relevant.
Must Check: PNB LBO Exam Centre List Out
The official syllabus of the PNB LBO GK
- Banking Operations & Functions – Banks, financial institutions and their functions
- Credit & Lending – Credit appraisal, loan documentation, PSL and regulatory norms
- Accounting Basics – Capital structure, balance sheet and asset-liability management
- Risk Management – Credit, market and operational risks
- Indian Economy – Banking system, monetary/fiscal policy and financial markets
- Current Affairs – Recent banking developments, regulatory changes and major bank mergers
Check: PNB Bank Chainman List Till Today
PNB LBO GK Quiz
These are the best and most important current affairs and GK questions based on the latest exam pattern and solutions. Each and every question is very important and followed the official syllabus and topics. We have observed the last year question papers Memory based analysis.
प्रश्न 1: भारतीय रिज़र्व बैंक (RBI) की स्थापना किस वर्ष हुई थी?
A) 1930
B) 1935
C) 1947
D) 1950
उत्तर: B) 1935
प्रश्न 2: RBI का राष्ट्रीयकरण किस वर्ष किया गया था?
A) 1935
B) 1947
C) 1949
D) 1951
उत्तर: C) 1949
प्रश्न 3: RBI का मुख्यालय कहाँ स्थित है?
A) नई दिल्ली
B) कोलकाता
C) मुंबई
D) चेन्नई
उत्तर: C) मुंबई
प्रश्न 4: भारत में मौद्रिक नीति (Monetary Policy) बनाने की जिम्मेदारी किस संस्था की है?
A) SEBI
B) RBI
C) वित्त मंत्रालय
D) NABARD
उत्तर: B) RBI
प्रश्न 5: Repo Rate का संबंध किससे है?
A) सरकार द्वारा जनता को दिया गया ऋण
B) RBI द्वारा बैंकों को दिया गया अल्पकालिक ऋण
C) बैंकों द्वारा ग्राहकों को दिया गया गृह ऋण
D) विदेशी मुद्रा विनिमय
उत्तर: B) RBI द्वारा बैंकों को दिया गया अल्पकालिक ऋण
प्रश्न 6: Reverse Repo Rate का अर्थ क्या है?
A) RBI द्वारा बैंकों से धन उधार लेना
B) RBI द्वारा बैंकों को धन देना
C) सरकार द्वारा RBI को ऋण देना
D) बैंकों द्वारा ग्राहकों से जमा लेना
उत्तर: A) RBI द्वारा बैंकों से धन उधार लेना
प्रश्न 7: CRR का पूर्ण रूप क्या है?
A) Cash Reserve Ratio
B) Credit Reserve Ratio
C) Cash Repo Rate
D) Capital Reserve Ratio
उत्तर: A) Cash Reserve Ratio
प्रश्न 8: CRR के अंतर्गत बैंकों को अपनी नकद आरक्षित राशि कहाँ रखनी होती है?
A) SEBI
B) NABARD
C) RBI
D) वित्त मंत्रालय
उत्तर: C) RBI
प्रश्न 9: SLR का पूर्ण रूप क्या है?
A) Statutory Liquidity Ratio
B) Standard Liquidity Rate
C) Statutory Lending Ratio
D) Security Liquidity Reserve
उत्तर: A) Statutory Liquidity Ratio
प्रश्न 10: Open Market Operations (OMO) का संचालन मुख्य रूप से कौन करता है?
A) SEBI
B) RBI
C) NABARD
D) SIDBI
उत्तर: B) RBI
PNB LBO GK Quiz in Hindi
If you have good understanding on the Banking, Business and current affairs topics will help you to score the max to max number. In this article we have covered most expected GK and current affairs question related to banking mainly. Along with these questions aspirants must have to pay more attention on the latest changes and news on the banking sector.
प्रश्न 11: भारत में ₹1 के नोट को छोड़कर अधिकांश मुद्रा नोट जारी करने का अधिकार किसके पास है?
A) SBI
B) वित्त मंत्रालय
C) RBI
D) SEBI
उत्तर: C) RBI
प्रश्न 12: ₹1 का नोट कौन जारी करता है?
A) RBI
B) SBI
C) भारत सरकार
D) SEBI
उत्तर: C) भारत सरकार
प्रश्न 13: NABARD का पूर्ण रूप क्या है?
A) National Bank for Agriculture and Rural Development
B) National Banking and Rural Development
C) National Bank for Agricultural Research and Development
D) National Board for Agriculture and Rural Development
उत्तर: A) National Bank for Agriculture and Rural Development
प्रश्न 14: NABARD की स्थापना किस वर्ष हुई थी?
A) 1969
B) 1975
C) 1982
D) 1991
उत्तर: C) 1982
प्रश्न 15: SIDBI मुख्य रूप से किस क्षेत्र के विकास से संबंधित है?
A) कृषि
B) लघु एवं मध्यम उद्योग
C) विदेशी व्यापार
D) बीमा
उत्तर: B) लघु एवं मध्यम उद्योग
प्रश्न 16: SEBI का मुख्य कार्य क्या है?
A) बैंकिंग प्रणाली को नियंत्रित करना
B) प्रतिभूति बाजार को विनियमित करना
C) कृषि ऋण देना
D) मुद्रा जारी करना
उत्तर: B) प्रतिभूति बाजार को विनियमित करना
प्रश्न 17: SEBI को वैधानिक संस्था का दर्जा किस वर्ष मिला?
A) 1988
B) 1990
C) 1992
D) 1995
उत्तर: C) 1992
प्रश्न 18: भारत में बैंकिंग क्षेत्र के राष्ट्रीयकरण का पहला प्रमुख चरण किस वर्ष हुआ?
A) 1955
B) 1969
C) 1975
D) 1980
उत्तर: B) 1969
प्रश्न 19: वर्ष 1969 में कितने प्रमुख वाणिज्यिक बैंकों का राष्ट्रीयकरण किया गया था?
A) 10
B) 12
C) 14
D) 20
उत्तर: C) 14
प्रश्न 20: वर्ष 1980 में कितने और प्रमुख बैंकों का राष्ट्रीयकरण किया गया था?
A) 4
B) 5
C) 6
D) 8
उत्तर: C) 6
PNB LBO General Knowledge Quiz
If you very serious for your preparation or this govt jobs you must check the details of the this article properly. We have added the relevant PNB GK Quiz in view of the aspirants need. This is the good and last moment to boost your preparation strong.
प्रश्न 21: भारत में वित्तीय वर्ष कब से कब तक होता है?
A) जनवरी–दिसंबर
B) अप्रैल–मार्च
C) जुलाई–जून
D) मार्च–फरवरी
उत्तर: B) अप्रैल–मार्च
प्रश्न 22: GDP का पूर्ण रूप क्या है?
A) Gross Development Product
B) Gross Domestic Product
C) General Domestic Product
D) Gross Demand Product
उत्तर: B) Gross Domestic Product
प्रश्न 23: GDP मुख्य रूप से किसका माप है?
A) देश की कुल जनसंख्या
B) देश में एक अवधि के दौरान उत्पादित अंतिम वस्तुओं और सेवाओं का कुल मूल्य
C) सरकार की कुल आय
D) देश का कुल विदेशी ऋण
उत्तर: B) देश में एक अवधि के दौरान उत्पादित अंतिम वस्तुओं और सेवाओं का कुल मूल्य
प्रश्न 24: मुद्रास्फीति (Inflation) का सामान्य अर्थ क्या है?
A) वस्तुओं और सेवाओं के सामान्य मूल्य स्तर में वृद्धि
B) बेरोजगारी में कमी
C) उत्पादन में वृद्धि
D) मुद्रा आपूर्ति में कमी
उत्तर: A) वस्तुओं और सेवाओं के सामान्य मूल्य स्तर में वृद्धि
प्रश्न 25: भारत में खुदरा मुद्रास्फीति को मापने के लिए मुख्य रूप से किस सूचकांक का उपयोग किया जाता है?
A) WPI
B) CPI
C) IIP
D) GDP Deflator
उत्तर: B) CPI
